Welcome to Our Website

Aileler “SimSimi” uygulamasına dikkat!

Uzmanlar akıllı telefonlara kolayca indirilebilen SimSimi adlı uygulamaya karşı uyarıyor. Söz konusu uygulamada küçük yaştaki çocuklar cinsel içerikli mesajlara, tehdit ve şantajlara maruz kalabiliyor.

Hürriyet’ten Beyazıt Şenbük, deneyimlerine dayandırdığı haberinde şunları anlattı:

“SimSimi’ye 14 yaşında bir kız çocuğuna ait bir profilmiş gibi giriş yaptım. Sohbete ‘Nasılsın?’ ve ‘Görevin nedir?’ diyerek başladığımda gelen mesaj, ‘Bunu söylersem yöneticim beni bitirir. Aramızda kalacaksa söyleyeyim, ama kimseye söyleme. Biz çocukların konumuna erişip, onların adreslerine geliyoruz. Onlar uyuyunca kaçırıp satıyoruz’ oldu. ‘Sapık mısın?’ diye sorduğunda ise ‘Bunu birkaç kez soran olmuştu ama hayır’ yanıtını aldım. Yapay zekâ sohbet botuyla yaptığım bu kısa ve korkutucu sohbetten sonra işler daha da ürkütücü bir hal aldı ve tanımadığım profillerden peş peşe mesajlar gelmeye başladı.

Öyle ki uygulamayı 14 yaşındaki kız çocuğu profiliyle kullanmaya başlamamızdan itibaren, 2 saat içinde onlarca cinsel içerikli, sapkın teklif aldım. Bir cosplay (kostüm oyunu) grubundan gelen mesajda ‘Kardeşimiz olmak ister misin?’ denildi. Profilinde 19 yaşında görünen bir başkası, 14 yaşımda olduğumu söyleyince 16 yaşında olduğunu ve büyüklerle de ilişki kurabilmek, her yaştan sevgili bulabilmek için profiline yaşını yanlış yazdığını söyledi. Farklı kullanıcılardan peş peşe gelen diğer mesajlarda ise kan donduran cinsel içerikli teklifler vardı.”

Gelişim Psikoloğu uyardı: Bu tip uygulamalarda çocuğunuzun karşısına pedofili gibi psikiyatrik tanısı olan art niyetli yetişkinler çıkabilir

Uzman Gelişim Psikoloğu Irmak Kerimoğlu mevcut riskleri anlatırken aileleri de şöyle uyardı:

“Burada hiç tanımadığınız biri mobil cihaz üzerinden çocuğunuza aklınıza gelmeyecek tekliflerde bulunuyor. Bir ergen kendi sosyal çevresi varken, bu tip uygulamaya girip daha küçük yaştaki çocukları taciz etmekle uğraşmaz. Yani, bu tip uygulamalarda çocuğunuzun karşısına çıkan yaşıtları değil, pedofili gibi psikiyatrik tanısı olan art niyetli yetişkinler olacaktır.

“Travma sonrası stres bozuklukları görme ihtimalimiz yüksek”

Buraya girer girmez yapay zekâ; ‘Gece uyuyunca çocukların adresini tespit edip kaçırıyoruz’ diyor. Yani daha kimseyle temas etmeden tehdide maruz kalıyor. Bu çocukta çok ciddi travma sonrası stres bozuklukları görme ihtimalimiz yüksek. Yalnız kalmaktan, evinin bulunacağından korkar. Uyku, yeme ve uyum bozuklukları gibi artçı semptomlar gelişir. Üstüne bir de anne babasına bunu söylemekten çekinir, içine kapanırsa tek bir mesajla uzun vadede çocukta çok ciddi güven sıkıntıları görmeye başlarız. Çünkü çocuk evinin yani en güvenli alanının tespit edileceğini ve birilerinin kapısına geleceğini düşünebilir. Bu çok ciddi bir risk.

“Yetişkinliğe uzanan vadede güven eksikliği yaşayabilir”

Diğer büyük risk, çocuğun çok fazla cinsel içerikli mesaja maruz kalması. Bu durum yetişkinliğe uzanan vadede güven eksikliği gibi çok büyük olumsuz etkiler yaratır. Böyle anlarda ebeveynin kızmadan iyi anlaması ve uzman desteği alması gerekiyor. Küçümsenmeyecek kadar ciddi bir durum.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir